Cascara - Costa Rica - Hacienda Sonora

Kód: 285
Tip
90 Kč
Skladem

Chuťový profil: intenzivní sladká medová chuť s ovocnými tóny brusinek a žlutého melounu

Co se z Cascary připravuje?

Z cascary si můžete připravit velice chutný a přirozeně nasládlý horký čaj či ji připravit za studena a užít si osvěžující nápoj v letních měsících. Extrakt z cascary můžete využít i do různých druhů limonád či drinků.

Obsah Kofeinu?

Obsah kofeinu v cascaře se pohybuje kolem 100 miligramů na litr, zatímco černá káva mívá kolem 400 až 800 miligramů kofeinu na litr.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Rodina Guardia se již více než padesát let úspěšně věnuje pěstování kávy na své krásné haciendě. Hacienda o rozloze 100 ha se nachází na svazích sopky Poás v centrálním údolí Kostariky, kde se rozkládá nedotčená džungle. Kávovníky se pěstují ve stínu stromů, které poskytují spoustu živin z opadaného listí a zároveň chrání před přímým slunečním zářením. Nabízejí ideální mikroklima pro dokonalé podmínky pěstování kvalitních mikrolitů. Energii na farmě vyrábí Peltonova turbína poháněná vodou, a proto ji lze považovat za "100% zelenou energii".

Chuťový profil: intenzivní sladká medová chuť s ovocnými tóny brusinek a žlutého melounu

Region: Alajuela, Central Valley

Farmář: Diego Guardia - Hacienda Sonora

Nadmořská výška: 1,250 m.n.m.

Zpracování: Naturální

Odrůda: Catuai, Caturra, Marsellesa, Sarchimor, SL28

Co je Cascara?

Cascara je přímý překlad španělského slova "slupka" nebo "skořápka". Kávové zrno, které všichni známe a milujeme, je technicky vzato semeno kávovníku, kolem něhož roste masitý, šťavnatý plod. Při zpracování kávy se slupka s dužinou plodu obvykle odstraní a kávová zrna se usuší a upraží do podoby, kterou vidíme, když otevřeme náš balíček kávy!

Při výrobě cascary se káva nejprve zbaví slupky s dužinou a tyto se seberou a následně se buď očistí vodou, nebo projdou odpařovací komorou, která je rychle zahřeje a zničí případné bakterie. Po umytí slupek může začít proces sušení. Tradičně se cascara suší na slunci nebo v sušičkách.

Co se z Cascary připravuje?

Z cascary si můžete připravit velice chutný a přirozeně nasládlý horký čaj či ji připravit za studena a užít si osvěžující nápoj v letních měsících. Extrakt z cascary můžete využít i do různých druhů limonád či drinků.

Obsah Kofeinu?

Obsah kofeinu v cascaře se pohybuje kolem 100 miligramů na litr, zatímco černá káva mívá kolem 400 až 800 miligramů kofeinu na litr.

Trošku historie

Cascara byla v Evropě v rozkvětu v roce 2018 do doby, než se oficiálně označila jako potravina, a jak už to bývá, z hlediska legislativy to bylo potřeba korigovat, a proto došlo k zákazu prodeje v Evropě. Standardně je totiž potřeba u nové potraviny projít určité testovací období, než se ověří, zda je potravina nezávadná. Prodej cascary byl oficiálně povolen od začátku roku 2022, kdy se opět na ni strhla obrovská pozornost a aktuálně ji najdete v nabídkách pražíren, pivovary začleňují cascaru do ochucených piv a limonád, vyrábí se z ní různé sirupy a v podstatě s ní vymýšlí různé projekty spoustu firem z potravinářského průmyslu.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: